piątek, 24 lutego 2012

Racuchy

Wczoraj Monia zamówiła na obiad racuchy. Zawsze robiłam z przepisu z Kuchni Polskiej, ale trochę było za dużo z tym zachodu. Zasięgnęłam więc porady u mojej mamy i zrobiłam według jej przepisu :

3 szkl.mąki
5 dag drożdży
3 żółtka i jedno całe jajko
1 szkl.mleka( ciepłego, ale nie gorącego)
2 łyżki octu albo wódki
2 łyżki cukru
Mąkę z jajami cukrem i ciepłym mlekiem wymieszać łyżką, dodać rozczyn z drożdży ocet lub wódkę( trzeba dodać więcej mąki lub mleka jeżeli ciasto jest za rzadkie lub za gęste). Odczekać do wyrośnięcia. Smażyć na oleju.

Oto zdjęcie, które udało mi się zrobić zanim wszystko zjedli.



A to jest propozycja podania. Tutaj z powidłami i cukrem pudrem. Te dwie kropy to miał być kleks z bitej śmietany, ale akurat się skończyła i wyszło jak wyszło :)

1 komentarz:

  1. A ja poszczę i nie dla mnie takie jedzonko. Ale nie narzekam, głodny nie chodzę.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza :)