nieudane próby i widzę, że zdjęcie też "zamglone"
A dzisiaj na obiad zrobiłam łazanki z kapustą i zupkę serowo-pieczarkową z grzankami - PYCHA!!!
Kto ma ochotę na takie jedzonko poniżej podaję sposób wykonania :
łazanki :
1 kg kapusty kiszonej
żeberko np.trójkąt
makaron łazanki ( najlepiej z Lubelli )
przyprawa w płynie magi
pasek wędzonego boczku
liść laurowy, sól, pieprz,1/2 kostki masła
Kapustę z liściem laurowym (6) ugotować z żeberkiem do miękkości. Makaron ugotować al'dente. Mięso z żeberka pokroić na malutkie kawałki. W garnku rozpuścić masło, wrzucać makaron na przemian z kapustą i mięsem. Doprawić solą , pieprzem i magi. Wszystko okrasić pokrojonym w kostkę i wytopionym na skwarki boczkiem. Dodać dużo magi , nie bać się!
zupa serowo-pieczarkowa z grzankami
3 serki topione kremowe
0.5 kg pieczarek
2 kostki rosołowe
pietruszka
grzanki własnej roboty
Około2-3 litrów wody zagotować z kostkami rosołowymi. Wrzucić pokrojone i uduszone na patelni pieczarki. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki serki topione.Mieszać od czasu do czasu, aby serki całkowicie się rozpuściły. Na koniec dorzucić poszatkowaną pietruszkę . Podawać z grzankami własnej roboty tzn.chleb tostowy( może być zwykły) pokroić w kostkę i obsmażyć z odrobiną oliwy lub oleju na patelni do zrumienienia. Można posypać startym żółtym serem.
Smacznego!
dasz radę z tą frywolitką.......
OdpowiedzUsuńJest dobrze !!!! trzeba tylko cierpliwości ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Frywolitki: bardzo lubię a dla mnie to czary maty.
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia i cierpliwości.